Uutiset
8.3.2022

Taitaja asettaa riman korkealle – ja hyvä niin

JussiAla-Ketola_6500_440x480.jpg Onnea Jussi! Lapuan Sedussa ajoneuvoasentajaksi opiskeleva Jussi Ala-Ketola on yksi Sedun kuudesta Taitaja-finalistista.

Jussi Ala-Ketola on yksi Sedun kuudesta Taitaja-finalistista. Hän opiskelee autoalaa Lapuan Sedussa toista vuotta. Ajoneuvotekniikan finaalissa ammattitaidon SM-kilpailuissa esiintyy kaksi sedulaista; Seinäjoella Törnäväntiellä opiskeleva Matias Peltola kuuluu niin ikään maamme kahdeksan nuoren parhaan ajoneuvoasentajan joukkoon.


-    Sedussa tehdään oikeita asiakastöitä, korjataan autoja ja ohjataan kädentaitoammattiin. Meillä on hyvin pitkiä asiakassuhteita, mikä kertoo työn ja palvelun laadusta hyvää, toteavat Lapuan Sedun autoalan opettajat Petri Kiikeri, Tomi Pihlajamäki ja Juha-Matti Nieminen yhdessä.

Juha-Matti Nieminen toimii Jussi Ala-Ketolan opettaja-valmentajana, ja kummallakin on tavoitteet korkealla.

-    Olen saanut valmentaa opiskelijoita Taitajaan ennenkin ja tutustunut alaan myös kansainvälisessä yhteistyössä. Uskon pitkäjänteiseen työhön ja haluan mitata, kuinka paljon omaa osaamistaan pystyy välittämään opiskelijoille ja kuinka pitkälle niillä voi yltää, Juha-Matti Nieminen kertoo omasta motivaatiostaan.

Jussi Ala-Ketola on Niemisen mukaan opiskelija, jonka vahvat kädentaidot kiinnittivät huomiota jo opintojen alussa.
-    Kun opetan, tuntuu, että kaikki menee perille. Jussi ymmärtää ja ymmärtää myös soveltaa, kiittelee Nieminen ja toteaa, että opiskelija myös haastaa opettajaa perustelemaan ja tarkentamaan.

Sedun Seinäjoki–Lapua-akseli auttaa Taitaja-finalisteja

Maaliskuussa Taitaja2022-sivustolla julkaistaan finaalitehtävät, ja siitä alkaa valmentautuminen.
-    Kun Sedussa on kaksi finalistia, teemme suunnitelmat Jani Mikkilän kanssa yhdessä, mikä on varmasti finalistien etu, Nieminen kertoo.

-    Kyllä semifinaaleihin piti valmistautua. Katsottiin Juha-Matin kanssa tehtävät, tutkin materiaaleja kotona ja harjoittelin Prodiags-ohjelmistolla enemmän. Erityisesti nelipyöräsuuntausta harjoittelin paljon, myös työpaikalla, selvittää Jussi Ala-Ketola, joka oppii työpaikalla Auto-, pelti- ja konekorjaamo Haapalassa Lapualla.

Nopea valmistautuminen ilmastointihuoltoon

Ammattitaidon SM-kilpailutehtävien pohjana on tutkinnon valtakunnalliset perusteet. Kun Jussi Ala-Ketola on opintojensa puolivälissä, hän perehtyi pika-aikataululla ilmastointihuoltoon, joka sijoittuu opintojen kolmanteen vuoteen.
-    Vaikka valmistautuminen oli nopeaa, ajattelin sittenkin saavani tästä paremmat pisteet mutta kilpailutehtävä oli vaikea. Sen sijaan käytännön tehtävässä nelipyöräsuuntauksessa onnistuin hyvin. Muistin asian hyvin ja etenin ihan suunnitelman mukaan, Jussi Ala-Ketola tiivistää.

-    Jussin suoritus nelipyöräsuuntauksessa kelpaa ihan oppimateriaaliksi, kiittelee Juha-Matti Nieminen.

Semifinaalit omassa koulussa

Koronan takia semifinaalit järjestettiin opiskelijoiden omassa oppilaitoksessa ja suoritukset videoitiin tuomareille. Sedun autoalan semifinalistit kokoontuivat Lapualle, ja tieto- ja viestintätekniikan opiskelijat kuvasivat suoritukset opettajansa Ari Aution ohjauksessa.

-    Olihan siitä hyötyä, kun värkit oli tuttuja. Laitteiden käyttö ei jännittänyt, kommentoi Jussi Ala-Ketola kilpailutilannetta oman koulun työsalissa.

Auton konepelti pystyssä. Opiskelija Jussi Ala-Ketola kytkee ilmastointiasennuksen välienistöä. Opettaja Juha-Matti Nieminen ohjaa taustalla.

Opettaja-valmentaja Juha-Matti Nieminen ohjaa taustalla. Jussi Ala-Ketola tekee - ilmastointihuolto kyseessä.

Odotukset finaaliin

-    Saa nyt nähdä, miten suoriutuu tehtävistä. Olen kyllä selvinnyt muustakin, Jussi Ala-Ketola kommentoi tulevaa finaalia.
-    Ongelmiin yritän keksiä ratkaisun, ja olen aika hyvä pitämään hermot kurissa. Pysyn rauhallisena, Jussi mainitsee vahvuuksinaan.

Suurimmat odotukset tulevalla ajoneuvoasentajalla kohdistuvat oppimiseen.
-    Näkee, mitä on oppinut ja mihin omat kyvyt riittää. Opettajat kyllä opettaa mutta kyse on sisäistämisestä, Jussi Ala-Ketola pohtii ja toteaa, että aina lähdetään voittoa tavoittelemaan.

-    Olisi huippua, jos toisen vuoden opiskelija olisi mitalisijoilla. Taitaja-finaalipaikka on jo saavutus, joka noteerataan cv:ssä, opettaja-valmentaja Juha-Matti Nieminen rauhoittaa tilannetta ja kisajännitystä.
 
Semifinaaleissa kilpaili yhteensä 1400 opiskelijaa 44 eri lajissa. Toukokuun finaalissa Porissa 16.–19.5. nähdään yli 350 kilpailijaa mittelöimässä oman alansa ammattitaidon SM-mitaleista.

Lue lisää Taitaja2022-tapahtumasta

Sedun Taitaja-finalistit 2022 valmentajineen

Ajoneuvotekniikka
Jussi Ala-Ketola, Sedu Lapua, valmentajana Juha-Matti Nieminen
Matias Peltola, Sedu Seinäjoki, Törnäväntie, valmentajana Jani Mikkilä

Putkiasennus
Viljami Ala-Fossi, Sedu Lapua, valmentajana Markku Kuure
Julius Hauta, Sedu Lapua, valmentajana Markku Kuure

Rakennuspinnoittaminen
Jenna Raittila, Sedu Seinäjoki, Rastaantaival, valmentajana Timo Haapolahti

Sähköasennus
Perttu Kriikkula, Sedu Kurikka, valmentajana Joni-Matti Järvistö