Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse

Taitaja täynnä osaamisen iloa 7.2.2019


Yhdeksän taitavaa Sedun opiskelijaa on jo varmistanut paikkansa ammattitaidon SM-kisoissa. Vielä jännitetään talonrakennuksen kirvestöiden opiskelijan puolesta, joka on ensimmäisellä varasijalla. Tulosten tarkistaminen ja vahvistaminen vie aikansa.

Taitajassa ammattiin opiskelevat nuoret kilpailevat ammattitaidon SM-mitaleista Joensuussa 20.–23.5.2019. Finaaliin edetään valtakunnallisten semifinaalien kautta, jotka järjestettiin viikolla 5 (28.1. – 1.2.2019). Niihin osallistui lähes 1500 kilpailijaa yli 30 paikkakunnalla.

Sedun taitavat Taitaja-finalistit


Autonasennus: Henri Hakola, valmentajana Jani Mikkilä, opiskelupaikka Seinäjoki, Törnäväntie
Kuljetuslogistiikka: Miro Hirsimäki, valmentajana Jukka Tammi, Rengonharju
Lähihoitaja: Niilo Turja, valmentajana Hilkka Hytti, Seinäjoki, Kirkkokatu
Maalaus ja tapetointi: Essi Keski-Korhonen, valmentajana Timo Haapolahti, Seinäjoki, Kirkkokatu
Metsäkoneen käyttö: Eetu Venesoja, valmentajana Mika Laukkonen, Ähtäri, Tuomarniementie
Tietokoneet ja -verkot: Matias Haapaniemi, valmentajana Ari Autio, Seinäjoki, Koulukatu
Turvallisuusala: Daniel Steier, valmentajana Joni Lehtinen, Kurikka

Mekatroniikasta näytöslaji


Mekatroniikka on sähkö- ja automaatioalan parilaji. Tänä vuonna semifinaaleihin ilmoittautuneiden määrä ei ylittänyt rajaa, jolla laji olisi saanut SM-arvon, niinpä laji esiintyy Taitaja-tapahtumassa näytöslajina. Sedusta lajiin osallistuu kaksikko, jonka kokoonpano selviää sisäisten karsintojen kautta.

Valmentaja Jaakko Korkonen on pahoillaan siitä, että ammattitaidon SM-kilpailut on sijoitettu toukokuun loppupuolelle, jolloin valtaosa valmistuvista opiskelijoista on jo kesätöissä.
-    Viikon ansionmenetys on nuorelle kova satsaus. Myös koulun kannalta on ikävää, että ammattitaidon huiput kisaavat lähes kesän kynnyksellä, jolloin heillä ei ole enää aikaa siirtää kokemuksiaan ja vinkkejään alan nuoremmille opiskelijoille, Jaakko Korkonen sanoo.                           

Sedun vahvat lajit


Sedun Taitaja2019-finalisteista Turvallisuusalan Daniel Steier otti lajissaan pronssia jo viime vuonna Tampereen kisoissa.

Tänäkin vuonna Sedun opiskelija esiintyy Maalaus ja tapetointi -lajin finaalissa.
-    Pintakäsittelyalalta Maalaus ja tapetointi -lajin finaaliin tiensä raivasi Essi Keski-korhonen Kaskisista. Semifinaalin kakkossija 24 semifinalistin joukossa pohjautui tarkkaan ja rauhalliseen tekemiseen. Essi on ison osan opinnoistaan suorittanut osuuskunnan kautta yrittäjämäisinä opintoina. Ongelmanratkaisutaidot ovat kehittyneet ja kaikki haasteet otetaan vastaan, kommentoi valmentaja Timo Haapolahti.

Sedun autonasentajaopiskelija näyttää osaamistaan jälleen kerran – vuodesta 2015 alkaen Autonasennus-lajin voittaja on tullut Sedusta (v. 2015 ja 2016 Henri Elenius, v. 2017 Arttu Kivenmäki ja v. 2018 Juho Koski-Lammi).

Sedusta semifinaaleihin osallistui 53 opiskelijaa 16 eri lajissa: Autonasennus, Kuljetuslogistiikka, Metsäkoneen käyttö, Tietokoneet ja -verkot, Verkkosivujen tuottaminen, Hiusmuotoilu, Lähihoitaja, Yrittäjyys, Eläintenhoito, Turvallisuusala, Maalaus ja tapetointi, Putkiasennus, Talonrakennus (kirvestyöt), Ravintolakokki, Tarjoilija, Mekatroniikka.

Taitaja-semit-20190131-metsäkoneenkäyttö_440x480.jpgSedu järjesti semifinaalit kolmessa lajissa: Matkailu Lapualla, Cateringkokki Seinäjoella ja Metsäkoneen käyttö Ähtärin Tuomarniemellä, josta kuva.

Ammattitaidon SM-kilpailun Taitajan finaalin yhteydessä järjestetään myös yläkoululaisten Taitaja9-kilpailun finaali. Taitaja-tapahtuma on Suomen suurin vuosittain järjestettävä ammatillisen koulutuksen tapahtuma. Suomenmestaruuksista kilpaillaan 43 lajissa. Kilpailu on avoin kaikille ammatillisessa koulutuksessa opiskeleville alle 21-vuotiaille.

Katso lisää www.taitaja2019.fi