Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse
Uutiset
9.3.2021

Taitaja2021: Sedun viisikko Taitaja-finaaliin

Niklas Hänninen, ilmastointiasennuksen Taitaja-finalisti Ilmastointiasennus on milleistä kiinni. Niklas Hänninen (kuvassa etualalla) onnistui Taitaja-semifinaalitehtävässä.

Viisi Sedun nuorta taitajaa on selvittänyt tiensä semifinaalien kautta ammattitaidon SM-kisojen finaaliin. Taloushallinnossa Jasmin Lempinen, putkiasennuksessa Niilo Kojola, ilmastointiasennuksessa Niklas Hänninen ja metsäkoneen käytössä Matias Kauppinen ja Oskari Lipo pääsevät näyttämään taitonsa. Taitaja2021 Oulu -tapahtuma järjestetään 18.–20.5.2021 koronapandemian vuoksi hajautetusti Pohjois-Suomen ammatillisissa oppilaitoksissa. Yleisö pääsee osallistumaan tapahtumaan virtuaalisesti.

Taitajaan voivat osallistua alle 21-vuotiaat nuoret, ja yleensä kolmannen vuoden opiskelijoiden osaamisella finaaliin mennään. Kun opiskelutahti on rivakka, opiskelijat valmistuvat joululta kahdessa ja puolessa vuodessa. Nuoret aloittavat varusmiespalvelunsa jo tammikuussa tai ovat jo töissä. Matias Kauppinen ja Oskari Lipo valmistautuvat finaaliin metsätöissä koneen puikoissa. Niilo Kojola työskentelee putkifirman työmaalla Alastarolla.

Talotekniikan opettajat kannustavat osallistumaan

Niklas Hänninen pääsi yllättämään opettaja-valmentajansa Janne Lahdensuon iloisesti.
-    Niklas on toisen vuoden opiskelija, kun semifinaaleihin ilmoittautuneet nuoret ehtivät jo valmistua eikä armeija anna harjoitteluaikaa, naurahtaa Janne Lahdensuo.

Kahden viikon intensiivinen valmennusjakso tuotti hyvän tuloksen; käytiin myös Seinäjoella Rastaantaipaleen rakennuspeltiseppiäkin kouluttavan Milla Peltolan opissa.
-    Semifinaalitunnelmaa latisti se, että kisattiin omalla koululla mutta olipahan tuttu ympäristö, tutut koneet ja niiden säädöt, Lahdensuo kommentoi kisajärjestelyjä.

Tehtävänä oli valmistaa ohutlevystä ilmastointijärjestelmän muunnososa mittojen mukaan.
-    Juuri edellisenä päivänä poimittiin vastaavantyyppinen harjoitus vanhoista kilpailutehtävistä, joten tekotapa kaikkine vaiheineen oli tuoreessa muistissa, Janne Lahdensuo kertoo.

Mikä motivoi osallistumaan?

-    Onnistuin työssä. Yksi pala riitti, kommentoi Niklas Hänninen tyytyväisenä.

Opettaja kehuu häntä hyväksi ja tarkaksi piirtäjäksi. Kaava piirretään pellille ja sitten leikataan, leikkaamisessa pitää onnistua. Mittatarkkuus on Taitajassa aivan keskeistä.
-    Taitaja-finaaliin ilmastointiasennuksessa pääsi vain kuusi, ja siitä tulee myös näyttö ilmanvaihtopuolelle, opiskelija selvittää.
-    Tässä oppii enemmän, ja palkinnotkin lisää hiukan motivaatiota, pohtii Niklas Hänninen.

Reilu peli


Talotekniikan opettaja Markku Kuure sai innostettua Niilo Kojolan ottamaan vapaata töistä, harjoittelemaan vanhoja kilpailutehtäviä ja osallistumaan semifinaaliin.
-    Kyllä opettajan pitää kannustaa osallistumaan. Opettaja näkee opiskelijoiden taidot, painottaa kokenut Taitaja-valmentaja Markku Kuure.
Hän kehuu Niilo Kojolaa opiskelijaksi, joka malttoi kuunnella ja noudattaa ohjeita. Niinpä nyt työt maittavat ja palkka juoksee.

Niilo Kojola, putkiasennuksen Taitaja-finalisti
Niilo Kojola, putkiasennuksen Taitaja-finalisti


Kun semifinaalit käytiin omalla koululla, kilpailijoiden asennustyö videoitiin mutta hitsaustyötä ei.
-    Niilo sai kummastakin kilpailutyöstä yhtä paljon pisteitä, ja hän ehti tehdä molemmat työt valmiiksi, opettaja-valmentaja Markku Kuure kertoo ja painottaa, miten kilpailutilanne luo paineita ympäristöstä riippumatta.

Semifinaaleihin ilmoittautui 1520 ammatillista opiskelijaa, Sedusta 25.

Sedun finalistit

Ilmastointiasennus: Niklas Hänninen, valmentaja Janne Lahdensuo, Lapua
Metsäkoneenkäyttö: Matias Kauppinen, valmentaja Mika Laukkonen, Ähtäri, Tuomarniementie
Metsäkoneenkäyttö: Oskari Lipo, valmentaja Mika Laukkonen, Ähtäri, Tuomarniementie
Putkiasennus: Niilo Kojola, valmentaja Markku Kuure, Lapua
Taloushallinto: Jasmin Lempinen, valmentaja Eila Hakola-Sippola, Seinäjoki, Suupohjantie


Taitaja9

Taitaja2021-tapahtuman yhteydessä järjestetään myös yläkoululaisten Taitaja9-loppukilpailu, joka järjestetään tänä vuonna virtuaalipelinä. Taitaja9-kisassa Pohjanmaata edustaa kaksi Seinäjoen lyseon joukkuetta: Häjyt ja Sinin tarrat official. Alkuerät käydään tiistaina 18.5. ja finaali keskiviikkona 19.5. Kolme parasta joukkuetta palkitaan rahapalkinnoin.

Taitaja

Taitaja on Suomen suurin ammatillisen koulutuksen tapahtuma, jossa kilpaillaan nuorten ammattitaidon Suomen mestaruuksista 46 lajissa. Kilpailuun osallistujien yläikäraja on 21 vuotta. Kolmipäiväisessä tapahtumassa nähdään myös erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden TaitajaPLUS-lajeja.
Taitaja2021 Oulu -tapahtuman järjestävät Pohjois-Suomen ammatilliset oppilaitokset yhteistyökumppaneineen. Suomessa ammattitaitokilpailutoimintaa koordinoi Skills Finland ry.

Lue lisää!

Taitaja2021

metsäkoneenkuljettaja Matias Kauppinen, Taitaja-finalisti