Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse
Uutiset
10.2.2021

Taitaja2021: metsäkoneenkuljettaja Matias Taitaja-finaaliin

MatiasKauppinen_440x480_1501.jpg Metsäkoneenkuljettaja Matias Kauppinen pääsee näyttämään taitonsa toukokuussa Taitaja-finaalissa.

Taitaja-finaalissa lajissa metsäkoneen käyttö nähdään kaksi Sedun edustajaa: Matias Kauppinen ja Oskari Lipo. Muiden lajien semifinaalituloksia ei ole vielä julkaistu. Valtaosa tuloksista on tiedossa 19.2.2021 mennessä.

Seinäjoen keskustasta ei tarvitse ajaa kuin reippaat kymmenen kilometriä ja on jo syvällä metsässä. Tapaan 18-vuotiaan Taitaja-finalisti Matias Kauppisen hänen työvuoronsa alussa klo 15. JP Metsäkoneurakoinnin hakkuualueella ajokone tekee työtään ainakin 16 tuntia vuorokaudessa, aika usein myös viikonloppuisin.

Matias Kauppinen kirjautuu ajokoneelle, joka samalla tunnistaa hänen säätönsä.
-    Jokainen käyttää konetta omalla tavallaan ja säädöillä varmistetaan, että asiat tapahtuvat minulle oikeassa rytmissä, Matias selittää.

Hän luonnehtii itseään rauhalliseksi ajajaksi.

-    Pyrin tekemään kaikki niin hyvin kuin mahdollista. Ja jos jotain koneessa hajoaa, se pitää selvittää, Kauppinen vakuuttaa.

Ajokoneenkuljettajan tulee tietysti pitää kone kunnossa, ja Ähtärin Tuomarniemellä tulevat metsäkoneenkuljettajat osaavat huoltaa ja korjata hakkuu- ja ajokoneita. Letkut osataan vaihtaa ja öljyn vuoto hydrauliletkuista huomata ajoissa.

Metsä lumoaa

Matias Kauppinen kävi peruskoulun Seinäjoella.
-    Olen aina liikkunut luonnossa ja metsästän. 9. luokalla aloin etsiä, mitä töitä metsässä voi tehdä ja löysin metsäkoneenkuljettajan ammatin. Tämä on täysosuma. Viihdyn metsän keskellä ja koneet on tosi hienoja, joten nekin vetää puoleensa, nuori mies kuvailee.

Metsäalan perustutkinnon suorittamiseen kului kaksi ja puoli vuotta. Kun työpaikalla oppimisen jakso alkoi, Matias Kauppinen soitti JP Metsäkoneurakoinnin johtaja Jorma Hirsimäelle, kysyi ja sai töitä.

Huom! Matias videolla tekstin lopussa! Kannattaa katsoa.

Taitaja-finaali ehkä Taivalkoskella – jos korona sallii

Viime syksynä kolmannen opintovuoden alussa opettaja haastoi ilmoittautumaan Taitaja-kilpailuun.

Jokainen kilpailija teki semifinaalisuorituksensa omalla koululla – ja metsäkoneen käyttö -lajissa kaikki tehtävät tehtiin simulaattorilla.
-    Toivottavasti finaalissa tehdään töitä oikeilla koneilla simulaattoreiden ohella. Sitten tulossa on simuloituja huoltotehtäviä ja metsätaitoilua, siis esim. metsän arviointia, Matias Kauppinen selvittää.
-    Ennen kaikkea toivon hyvää Taitaja-reissua ja tietenkin haluan menestyä, Matias Kauppinen toteaa yksiselitteisesti.

”Valtavan hyviä ajokoneen kuljettajia”

-    Meidän opiskelijat on valtavan hyviä ajamaan ajokonetta. Hyviä, tehokkaita ja nopeita, kehuu koulutusvastaava ja metsäalan opettaja Antti Virkkunen.
-    Kaksi Sedun edustajaa Matias Kauppinen ja Oskari Lipo nähdään Taitaja-finaalissa metsäkoneen käyttö -lajissa. Matias on juuri valmistunut ja Oskarillakin alkaa olla kaikki suoritukset tehtynä, valmistuu ennen finaaleja, Virkkunen kertoo.

Muut finalistit tulevat Winnovasta (2), Etelä-Savon ammattiopisto Esedusta (2), Lapin koulutuskeskus REDUsta (1) ja Savon ammattiopistosta (1).

-    Taitaja-finaalissa iso painoarvo on ollut ajokonetehtävässä, tällä kertaa se on myös meidän kilpailijoiden vahvuus. Sekin on nähty, ettei pelkästään hyvä ajokonekuski pärjää finaaleissa vaan siellä vaaditaan monipuolisuutta ja sitä löytyy myös meidän kilpailijoilta. Ajokonetehtävän lisäksi finaaleissa mitellään simulaattorilla (hakkuu ja ajo), huollossa, teoriassa sekä metsätaitoilussa. Tarkemmat tehtäväkuvaukset tulevat Taitaja-sivuille maaliskuussa. Taitaja-finaalit on aiottu järjestää hajautetusti tulevana keväänä, kertoo Antti Virkkunen, lajivastaava parin vuoden takaa.

-    Vuosi sitten Matias oli Taitaja-semifinaaleissa avustajana simulaattoritehtävissä, ja kisan jälkeen hänen annettiin kokeilla. Hän sai simulaattoritehtävistä täydet pisteet, ja se olisi ollut jo vuosi sitten paras tulos semifinaalissa, jos hän olisi osallistunut. Tänä vuonna hän ei ihan yltänyt samaan. Hänellä on nyt oikeaa työkokemusta enemmän ja simulaattorituntuma on hiukan heikentynyt, mutta sitä voidaan vielä treenata, kaavailee Virkkunen.

Kyllä – olen tavannut nuoren taitavan tekijän, oikean Taitajan.
Ponsse huilaa sydänyön. Työkaveri tulee viimeistään klo 7 aamulla ja työ jatkuu.

Taitaja

Taitaja on Suomen suurin ammatillisen koulutuksen tapahtuma, jossa kilpaillaan nuorten ammattitaidon Suomen mestaruuksista 46 lajissa. Kilpailuun osallistujien yläikaraja on 21 vuotta. Kolmipäiväisessä tapahtumassa nähdään myös erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden TaitajaPLUS-lajeja sekä kilpaillaan yläkoululaisten Taitaja9-kilpailu.
Taitaja2021 Oulu -tapahtuman järjestävät Pohjois-Suomen ammatilliset oppilaitokset yhteistyökumppaneineen. Suomessa ammattitaitokilpailutoimintaa koordinoi Skills Finland ry.