Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse
Uutiset
5.2.2020

TechTeam edistää teknologiateollisuuden kehitystä Etelä-Pohjanmaalla

uutisiin.jpg

Into isännöi yhdessä TechTeamin kanssa seinäjokelaisten teknologiateollisuuden yritysten Tilaa tähdille -tapahtumaa Finn-Powerin tehtaalla eilen. Tavoitteena uusia kumppanuuksia ja asiakkuuksia yrityksille. Liki 100 yritysjohtajaa oli paikalla.

-Teknologiateollisuuden yhteistyöverkosto TechTeam:in keskeinen rooli on saattaa toimijat yhteen, kertoo Ossi Viljanen. Erilaisia verkostoja on hyvä saada oman yrityksensä ympärille ja näin lisätä tietoisuutta verkostojen välillä. Yksin kukaan ei ole mitään. Osaamista alueelta löytyy, mutta se on pirstaloituneena. Lisäksi palvelusisällön täydentäminen on yksi keskeisistä tavoitteista.

-TechTeamin koostuu pääasiassa alueen yrityksistä ja sen ydinryhmän toimintakausi on kerrallaan 2 vuotta. Ryhmällä on kuitenkin pitkäkestoinen tavoite ja toivon, että 10 vuoden päästä se on iso tekijä, kertoo Viljanen. Ydinryhmässä tällä hetkellä oppilaitoksista ovat mukana Sedu ja SeAmk.

-Pohjalainen on tyypillisesti tottunut tekemään kaiken aina” itte”. Pohjalaisuus on hieno asia ja siitä pitää pitää kiinni, mutta on myös avattava osaaminen maailmalla. Jos viet omaa osaamisista ja olet avoin, saat hyödyn takaisin. Miten muut toimivat, voittamisen strategia lähtee siitä.

-Oma visioni on, että Seinäjoki lähtisi tavoittelemaan automaatiokeskuksen paikkaa. Seinäjoki on jo avaruuden pääkaupunki. Voisimme olla myös automaation pääkaupunki. Siihen on jo hyvä alku, kun kaupungissa toimii Prima-Powerin, Epecin ja Jucatin kaltaisia automaatiota pitkälle hyödyntäviä ja tarjoavia yrityksiä.

 

Osaamista löytyy myös maakunnasta

-Automaatio ei vie työpaikkoja. Tavoite on saada 1500 uutta työpaikkaa EP:n alueelle, niistä 500 työpaikkaa on jo syntynyt mm. myyntiin ja suunnitteluun. Tämä lisää osaamista ja muuttaa asiakaspohjaa. Kun oivalletaan toisten osaamisen hyödyntäminen, tullaa saavuttamaan jotain suurta, mitä ei ole vielä edes ajateltu.

-Seinäjoki ei ole maakunnassa yksin, eikä pidä ajatella Seinäjoki keskeisesti. Meidän pitää ymmärtää roolimme, olla ylpeitä ja huomioida, että osaamista on ihan valtavasti myös maakunnassa ja se pitää ottaa mukaan. Tästä meillä on myös vastuu, sanoo Viljanen.

Finn-Power oy hankintajohtaja Tero-Jussi Teppo oli myös yksi päivän puhujista. – Olemme toimineet Seinäjoella nyt 1,5 vuotta, kertoo Teppo. Seinäjoki on yrittäjäystävällinen kaupunki. Lähellä ovat myös oppilaitokset, joten on helppo suunnitella heidän kanssaan yhteistä polkua ja näkemystä. Oman henkilöstön kouluttaminen on myös helpompi järjestää.

 

Onko yrityksessäsi osaamistarpeita, joihin ei löydy tekijöitä?

Yritysten osaamistarpeet muuttuvat kiihtyvällä tahdilla ja kouluttamisen avulla tuetaan yritysten tarpeita, kertoo Sedu Education Oy:n liiketoimintapäällikkö Joona Aro, joka oli yksi päivän puhujista. - Sedu koordinoi kouluttamista Lakeuden kutsu -hankkeessa ja alueellisen koulutusverkoston muodostavat koulutusyhtiöt. Verkosto mahdollistaa kouluttamisen eri paikkakunnilla ja yhteistyön kautta oppilaitoksista löytyy vahvuusalueita moniin tarpeisiin. Koulutushankinnalla pyritään luomaan vetovoimaa alueelle ja edistämään työvoiman liikkuvuutta. Lue lisää!

 

VeTek – Vetoa tekniikan aloille, ESR - hanke (1.3.2020 – 30.6.2022)

Hankkeen tavoitteena on lisätä teknologiateollisuuden vetovoimaisuutta ja saada lisää hakijoita alalle. Hanke edistää myös siirtymisiä opintopoluilla asteelta toiselle ja koulutuksesta työelämään erilaisilla toimintamalleilla, joita pilotoidaan alueen oppilaitoksissa (yläkoulut, lukiot, ammatillinen) ja työelämässä.

Tavoitteena on myös päivittää opetus- ja ohjaushenkilöstön näkemyksiä tämän päivän teknisten alojen vaatimuksista ja ammateista. Opinto-ohjaajat ovat tärkeässä roolissa uravalintoihin ja asenteisiin vaikuttamisessa. Tarvitaan taitoa ohjata opiskelijoita niin, että sukupuolten ja alojen tasa-arvo valinnoissa vahvistuu. Teknistyvän maailman eri ammatit ovat yhä useammin monialaisia ja sopivat erilaisille hakijoille, esim. sähkön, automaation ja talotekniikan merkitys ilmastonmuutoksessa ja elinympäristössä.

Hankkeen päätoteuttajana toimii Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedu ja osatoteuttajana SeAMK, toteutusalueena Etelä-Pohjanmaa. Hankeverkostoon kuuluvat mm. Teknologiateollisuus ry., tekniikan alan yrittäjiä, Opinlakeus – oppilaitosverkosto, alueen yläkouluja sekä JAMIn RoboCont – sisarhanke.