Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse
Uutiset
5.6.2020

Teollisuusautomaatiota kouluttava Marko Santamäki on alansa huippuosaaja

Robotiikkaa insinööreille.jpg Marko Santamäki

Parasta automaatiota on se mitä käyttäjä ei edes huomaa: Santamäen vahvuus on ohjelmointityö

Teollisuusautomaatiota kouluttava seinäjokinen Marko Santamäki on alansa huippuosaaja. Vuosia alalla työskennellyt mies on kerryttänyt osaamistaan niin maailmalla kuin kotimaassakin.

-Mielenkiintoisinta tässä työssä on saada toimimaan laitteiden automatisointi, kertoo Marko Santamäki. Pitää saada oikea käyttöliittymä ja tehtyä siitä ”oman näköinen”. Tärkeää on myös saada laitteesta käyttäjäystävällinen. Mielestäni parasta automaatiota on se mitä käyttäjä ei edes huomaa. On erittäin haastavaa ja mielenkiintoista suunnitella ja ratkoa ongelmia. Kun asiakas on tyytyväinen, tulee itsellekin hyvä mieli.

-Valmistui vuonna 1997 Vaasan Teknillisestä oppilaitoksesta sähköautomaation teknikoksi. Siitä lähtien olen tehnyt sähköautomaatioalan töitä. Automaatiolaitteiden logiikan ohjelmoinnissa ohjelmoidaan sitä prosessia, millä laitteistoa ohjataan.

Siperia on opettanut

Santamäellä on takana useampi vuosi reissuhommia ympäri maailmaa ja kokemusta on kertynyt monesta maasta. –Reissasin mm. Euroopassa ja Aasiassa ja Siperiassakin tuli tehtyä hommia. Yrityksessä, jossa olin töissä, tehtiin hitsaavaan teollisuuteen hitsauksen automatisointia.

-Laitteet valmistettiin Suomessa, mutta ne menivät vientiin. Laitteiden asennus ja käyntiinajo tapahtui kohdemaassa. Jälkeenpäin kohteeseen tehtiin huolto- ja korjauskeikkaa. Reissuhommaa oli kiva tehdä niin kauan, kunnes tuli perhettä. Reissunhommien jälkeen jatkoin saman kaltaisia töitä täällä Suomessa ja vuosi sitten aloitin kouluttajana täällä Sedussa.

Koulutuksen aikana näkee, onko automaatio se oma juttu

-Tällä hetkellä opetan Robotiikka teollisuusautomaatiossa –ryhmää. Tämä 100 päivää kestävän koulutuksen aikana opiskelija näkee hyvin mitä tämä ala on ja onko automaatio se oma juttu. Painotan opiskelijoille, että käyttäjä tykkää siitä, että saa sellaisen laitteen mitä haluaa. Vaikka siinä olisi vikojakin, niin ne saa anteeksi. Silloin asiakas ottaa laitteen ”omakseen”, eikä hänellä ole kynnystä käyttää sitä.

-Tykkään työstäni ja pärjään monenlaisten ihmisten kanssa. Opetustilanteessa on tärkeää, että opettaja oppilas tulevat keskenään juttuun. Teemme paljon käytännön harjoituksia ja ne ovat mielekkäämpiä kaikkien kannalta ja opiskelusta saa enemmän irti. Vahvuuteni on ohjelmointityö ja siinä olen hyvä.

-Kun tulin Seduun töihin vuosi sitten, haastavinta oli teoriatuntien pitäminen. Se oli ensiksi jonkinlainen järkytys mennä luokan eteen, kun ei ollut aikaisempaa kokemusta. Mutta kaikkeen tottuu. Työni on itsenäistä ja pidän siitä, niin kuin työyhteisöstäkin, jossa on mukavan rento tunnelma. Sedun Törnäväntien uusituissa tiloissa on myös hyvät laitteet.

Harrastuksena puusepän työt ja tietokoneiden keräily

-Toimin puuseppänä 80-luvun lopussa, kunnes 90-luvun alussa tuli lama ja useat kalustefirmat menivät konkurssiin. Kun näytti siltä, että työtä ei ole ja tekniikka kiinnosti jo nuorempana, päädyin tälle alalle. Keittiökaluste hommia teen joskus harrastusmielessä vieläkin ja harrastan myös vanhojen tietokoneiden keräilyä. Autotallista löytyy 80-luvulta peräisin olevia Commodoreja ja paljon muuta, arviolta noin 140 erilaista tietokonetta.

Katso alan koulutukset!