Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse
Uutiset
8.2.2019

Törnäväntien opetuskeittiössä vietettiin historiallista hetkeä

Luomanen_MÄenpää_440x480px.jpg Minna Luomanen ja Marita Mäenpää

Taitaja2019 Cateringkokki-lajin viimeiset semifinaalit pidettiin Sedussa. Mukana oli 11 kilpailuparia eri puolilta Suomea, joista neljä paria lähtee jatkoon Joensuuhun.

Törnäväntien opetuskeittiössä vietettiin historiallista hetkeä Taitaja2019-semifinaalin merkeissä, kun cateringkokki ja ravintolakokki esiintyvät Taitaja-tapahtumassa viimeisen kerran omina lajeinaan. Ensi vuonna luvassa on Kokki-laji, joka yhdistää piirteitä kummastakin. - Tuntui imartelevalta, kun Skills Finlandista lajin päätuomari otti yhteyttä ja pyydettiin järjestämään Cateringkokki-lajin viimeiset semifinaalit. Sellaisesta tarjouksesta ei voinut kieltäytyä, kertoo Sedun lehtori Minna Luomanen.  

Törnäväntien erinomaiset ja asianmukaiset tila ja laitteet antoivat kilpailijoille hyvät puitteet. –Kisat sujuivat tosi hyvin, kertoo Luomanen. Mukana oli 11 kilpailuparia eri puolilta Suomea, joista neljä paria lähtee jatkoon Joensuuhun. Tuomareina ovat toimineet pitkään samat henkilöt ja he osaavat nostaa oikeita asioita esiin. Palaute kisoista on ollut positiivista ja opiskelijoiden valmentajat lähettivät kivoja tekstareita jo kotimatkalta. Sedun opiskelijoita toimi kilpailijoiden avustajina. Avustustehtävässä opiskelijat näkivät konkreettisesti kilpailun kulun ja myös he kiinnostuivat kisaamisesta. Ensi vuonna saadaankin toivottavasti monta omaa opiskelijaa kisoihin, hymyilee Luomanen.

Yhteistyö kannattaa

Työelämän edustajia oli mukana suunnittelemassa ennakkoon kilpailujen tehtäviä. Heiltä saimme vinkkejä miten voidaan jatkojalostaa reseptiikkaa pienillä viilauksilla. Kilpailun tuomaristo koostui viidestä työelämän edustajasta ja kahdesta opettajasta. Työelämän edustajat ovat meille tärkeitä yhteistyökumppaneita myös opiskelijoiden oppimisjaksoa työelämässä ajatellen. Myös tuomareista osa on opiskellut Sedussa ja osallistuneet aikanaan kilpailuun. Vuosien Taitaja-yhteistyö muiden oppilaitosten ja kilpailuorganisaation kanssa on luonut mittavan yhteistyöverkoston ympäri Suomen. Vaihdamme kuulumisia ja kokemuksia ja meistä on tullut ystäviä.

Ravintolakokin semifinaali käytiin Jamissa Oulaisten yksikössä

Myös Oulaisissa ”taisteltiin” pääsystä Taitaja-kisoihin. Sedun edustajina Ravintolakokki-sarjan yksilökilpailussa olivat kolmannen vuoden opiskelijat Jarkko Järvi ja Valtteri Saari. Kello oli kuitenkin armoton ja aika ei riittänyt jatkopaikkaan, mutta mukaan saatiin hyviä kokemuksia. -Tuomarit antoivat todella kannustavaa ja kehittävää palautetta Jarkolle ja Valtterille, toteaa mukana ollut Sedun lehtori Marita Mäenpää. Ja mikä tärkeintä, kisassa korostui perusosaaminen, niin kuin se perustutkinnossa kuuluukin. Valtteri ja Jarkko saivat molemmat erityismaininnan hyvästä sosiaalisesta ja toiset huomioivasta käytöksestä.

-Lisäksi kisa oli kilpailleille mahtava opintomatka monellakin tavalla, kertoo Mäenpää. Juurella-ravintolan keittiömestari Joni Pukkinen oli mukanamme ja hän oli kisaajien tukena jo valmistautumisvaiheessa. Lisäksi järjestelyt toimivat kaikilta osin tasapuolisesti ja oikeudenmukaisesti.

Taitaja-kisat ovat hyvä mahdollisuus opiskelijoille mitata osaamistaan ja muita työelämän kannalta tärkeitä ominaisuuksia, kuten paineensietokykyä ja järjestelmällisyyttä, sanoo Mäenpää. Jos se osaaminen mitä kilpailutilanteessa edellytetään löytyisi kaikista meidän alan työpaikoista, ravintoloiden ruoka olisi huippulaatua!

netti.jpg netti2.jpg