Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse
Uutiset
23.12.2021

Tutkinto luo perustan – työkokemusten perusteella erikoistutaan

Leevi Mutikainen ja AapoSalo tutkivat todistuksiaan. Tutkintotodistukset! Tuoreet putkiasentajat Leevi Mutikainen ja Aapo Salo.

Koulutuspäällikkö Jarmo Huttunen ojensi tänään todistuksen Talotekniikan perustutkinnon suorittamisesta mm. Leevi Mutikaiselle (18), Niko Raiskille (18) ja Aapo Salolle (20). Nuoret putkiasentajat ovat uransa alussa mutta kuitenkin jo tukevasti työelämässä. Aapo Salo jatkaa Dahlilla, jossa hän suoritti tutkintonsa viimeiset osat huhtikuusta alkaen oppisopimuksella. Sama työpaikka työllistää myös Niko Raiskin. Leevi Mutikaisen päiväohjelmista vastaa 3.1.2022 alkaen armeija, joten huolta ei ole kellään.

-    Nuoret osaavat asiansa, tekevät ahkerasti hommia ja ovat tottuneet toimimaan työmaalla yhdessä, kertoo opettaja Toni Koski levollisena.

Adolfinkatu 1:n omakotitalotyömaa opetti paljon.

-    Opiskelijat arvostaa oikeaa työtä. Koulun työsalissa opitaan perusteet ja kun sieltä päästään työmaalle, tekemiseen tulee uudenlainen ote. Tästä tulee jonkun koti! Oikea rakennustyömaa näyttää alan kokonaisuudessaan: välillä on kylmä tai kuuma, joskus on ahdasta mutta työ on oikeaa työtä, Koski painottaa tyytyväisenä Sedun oikeisiin rakennustyömaihin.

Hyvä joukkue Leevi Mutikainen, Arttu Mäki-Tuuri, Niko Raiski ja Aapo Salo teki opettajan ohjauksessa Adolfinkatu 1:ssä kaikki putkityöt, viemärit, vesijohdot, lattialämmöt ja ilmanvaihtotyöt. Arttu Mäki-Tuuri sai tutkintonsa valmiiksi marraskuussa. Omakotitalo valmistuu myyntikuntoon ensi vuoden aikana, ja opettaja kiittää hyvää työn jälkeä.

-    Mahtavaa olla työmaalla, kun homma toimii ja opiskelijoilla pysyy pilke silmäkulmassa, Toni Koski kuvailee.

Aapo Salo, Leevi Mutikainen ja Niko Raiski, tuoreet putkiasentajat.

Tuoreet putkiasentajat Aapo Salo, Leevi Mutikainen ja Niko Raiski tietävät, mitä osaavat.

Yksilölliset polut ammattiin

Leevi Mutikainen, Arttu Mäki-Tuuri, Niko Raiski suorittivat ammatillisen perustutkinnon suoraviivaisesti kahdessa ja puolessa vuodessa. Aapo Salo (20) sen sijaan on kulkenut omia polkujaan.

-    Aloitin opinnot jo 2017 mutta motivaatiota ei oikein ollut. Keskeytin opinnot ja menin armeijaan. Sitten kun kasvaa aikuiseksi, niin motivaatio alkaa löytyä, tiivistää Aapo Salo ja kertoo tekevänsä mukavaa työtä juuri nyt.

Työtilanne talotekniikan alalla on hyvä. Aapo Saloa kiinnostaa ilmastointityöt, Leevi Mutikaista lämmitysjärjestelmät – on paljon mahdollisuuksia erikoistua.

-    Vaikka osaa, ei voi sanoa, että osaa kaiken. Ala on niin monipuolinen, että työssä opitaan ja erikoistutaan, sanoo Leevi Mutikainen.
-    Joskus ehkä voisi hakea insinöörikouluun, pohtii Aapo Salo.

Alueen teollisuus, esim. elintarviketeollisuus, tarvitsee putkiasentajia prosessipuolella. Alueella on myös kova kysyntä osaavista putkiasentajista asuntojen uudisrakentamisen ja toki myös korjausrakentamisen puolella. Nuoret uskovat, että Suomen vanheneva rakennuskanta tarjoaa osaajille töitä vuosiksi eteenpäin.

Mielenkiintoisia hommia

-    Putkiasentajana saa tehdä käsillä. Työt on monipuolisia, ja palkkaus kohdillaan. Työt vaihtelee uudisrakentamisesta, esim. omakotitalon rakennustöistä huoltotöihin, joita tehdään rakennuksen koko elinkaaren ajan, nuoret miehet kertovat alan parhaista puolista.
-    Jos ei jaksa lukea eikä viihdy koulunpenkillä, kannattaa harkita talotekniikkaa, kannustaa Leevi Mutikainen.

Töitä saa tehdä montusta vesikattoon ja avaruudellinen hahmotuskyky kehittyy piirustuksia lukemalla.

-    Eikä tarvii olla teräsmies, summaavat nuoret miehet alan vaatimuksia.

Katso talotekniikan alkavat koulutukset tästä