Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse
Uutiset
3.6.2020

Vastavalmistunut vakituiseen työhön

Koneasentaja Aapo Pasanen ehtii moneen. Tavoitteellinen urheilu on jäänyt, tilalle ovat tulleet työt mutta into on samaa tasoa. Koneasentaja Aapo Pasanen ehtii moneen. Tavoitteellinen urheilu on jäänyt, tilalle ovat tulleet työt mutta into on samaa tasoa.

Aapo Pasanen valmistuu koneasentajaksi, ja helmikuun alussa hän aloitti työt Lapualla teollisuuden kuljettimia valmistavassa yrityksessä MA-Tech. Työsuhde on vakinainen.

Kuljetinvalmistaja MA-Tech valmistaa tuotteita eri teollisuudenaloille, mikä myös takaa työt suhdannevaihteluista huolimatta. Kuljettimet kuljettavat, olipa materiaali tai kappale painoltaan grammoja tai tonneja. Tuotemallistoa mitoitetaan asiakkaiden tarpeisiin, ja asiakkaita on elintarviketeollisuudesta konepajoihin. Koronakevät on jälleen osoittanut monialaisuuden merkityksen. Suhdanteet vaihtelevat mutta kaikki alat eivät notkahda samaan aikaan.

-    Meillä räätälöidään kaikki tuotteet. Täällä suunnitellaan, miten asiakasyrityksen tuotantoon liittyvä ongelmia ratkaistaan sopivilla kuljettimilla, ja sitten valmistetaan ne kuljettimet, toimitusjohtaja Matti Kuusisaari kertoo MA-Tech-yrityksestä, jonka hän osti vuonna 2014.

Teollisuuden kuljettimet tehostavat materiaalinkäsittelyä ja koko tuotantoa. MA-Tech myy ratkaisun yrityksen ongelmiin, suunnittelee kuljettimet, ja tekee hitsauskokoonpanot Lapuan tehtaalla. Asiakkaalta tarvitaan vain yhteydenotto, MA-Techin myynti perehtyy yrityksen tilanteeseen. Mittojen ja määrittelyjen jälkeen asiakkaalle tarjotaan suunnitelma valmiista tuotteesta. Itse valmistus vie parista viikosta pariin kuukauteen.

Kaikki tuotteet räätälöidään, joten tehtaalla on laaja oma varasto. Osavalmistusta MA-Tech teettää alihankintana. Tuota varastoa Aapo Pasanen pitää järjestyksessä; purkaa tulleet osat, kirjaa ne ja sijoittaa varastoon oikeille paikoilleen.

Kuljetin_6888_700x590.jpg
Lamellikuljetin Sedun tiloissa.

Opettaja suosittelee

Kone- ja tuotantotekniikan opettaja Janne Tynjälä on aikaisemminkin suositellut Sedun opiskelijoita eri yrityksiin ja myös MA-Techiin.
-    Nuorella on kokemukset kesätöistä ja kouluajan työssäoppimiset mutta ei piintyneitä tapoja, Janne Tynjälä puhuu opiskelijoiden puolesta.
-    Janne on tuttu muistakin yhteyksistä, ja kun rekrytointi on aina vaikeaa, luotan suosittelijoihin, painottaa Matti Kuusisaari ja toteaa, että haastattelussa kaikki vaikuttavat hyviltä.

Aapo Pasanen aloitti uudessa työympäristössä tavoitteena näyttää, mitä osaa. Työnkuva ainakin on riittävän monipuolinen. Toimitusjohtaja tituleeraa Aapo Pasasta tuotantoinsinöörin oikeaksi kädeksi, joka tarkastaa lähetyksen, kirjaa ja lavoittaa tuotteet. Asennustyö kiinnostaa Pasasta yhtä lailla. Piirustusten lukemiseen ja pneumatiikkaan hän on saanut oppia koulun lisäksi Prima Powerilla.

-    Kun kaverilla on hiukan kokemusta työstä kotona ja koulussa ja riittävän nöyrä asenne oppia uutta ja kuunnella palautetta, kaikki onnistuu. Pätevästä tyypistä kehittyy osaavaksi, Matti Kuusisaari vakuuttaa.

Kuusisaarelle riittää, että uuden työntekijän todistuksen yleiskuva on tasainen. Kiitettävien arvosanojen riviä hän ei etsi mutta katsoo poissaolojen määrää: vähän poissaoloja kertoo kiinnostuksesta alaa kohtaan.

AapoPasanen_JanneTynjälä_6904_700x590.jpg
Janne Tynjälä (oik.) ei ojentanut Aapo Pasaselle ruusua vaan alan työvälineitä - ja tietysti tutkintotodistuksen.

Mailerin elämä tasapainossa

Aapo Pasanen juoksee keskipitkiä matkoja, 800 ja 1500 metriä.
-    Syksyllä vielä kävin urheiluakatemian harjoituksissa mutta nyt urheilukipinä on jostain syystä hiipunut eikä lääketieteellistä syytä tiedetä, Aapo Pasanen toteaa tyynesti.

Eipä aika riitä kaikkeen, sillä iltatöinään Aapo Pasanen tekee toista hommaa eli korjaa pienkoneita Pitkis-Koneella.
-    Siellä saa ruuvata koneita mopoista silppureihin ja ruohonleikkureihin, Aapo Pasanen kuvaa.

-    Ma-Techissä työ on juuri niin monipuolista kuin toivoin. Olen päässyt huoltotehtäviin asiakkaan luo esimerkiksi Hämeenlinnaan. Suunnittelijalta saan ohjeet ja käsityksen, mitä varaosia pitää ottaa mukaan, Pasanen kuvaa työtilannetta toukokuussa.

Koneasentaja tekee monipuolista työtä

Opettaja Janne Tynjälä on tyytyväinen.
-    Aapo tekee ihan koulutustaan vastaavaa työtä; koneasentajan työnkuva ulottuu koneistuksesta asennukseen ja kokoonpanoon. Työtilanteet opettavat ja ammattitaito kehittyy. Usein pienemmässä yrityksessä pääsee tai joutuu tekemään ihan kaikkia töitä. Oppimisen kannalta se on hyvä.

Kutsunnat odottavat 18-vuotiasta Aapo Pasasta syksyllä. Armeijan jälkeen suunnitelmissa ovat mahdollisesti jossain vaiheessa jatko-opinnot.

MA-Tech Oy
Vuonna 2007 perustettu MA-Tech Oy toimii Lapualla. Yritys suunnittelee ja valmistaa kuljettimia eri teollisuuden aloille, mm. metalli-, kemian- ja elintarviketeollisuudelle sekä bulkkitavarankäsittelyyn.

MAKER lastunkuljettimet on tarkoitettu lastuaviin työstökoneisiin koneistavaan teollisuuteen, missä käytetään myös leikkuunestettä. Lastukuljettimet ovat teräslamellimattoisia ja teräsrunkoisia.
WECO-kolakuljettimet on tarkoitettu lastuaviin työstökoneisiin koneistavaan teollisuuteen, missä koneistettavan tuotteen lastut ovat todella pieniä tai jauhemaisia.
ALUMI-kuljettimessa teräslamellimatto on yhdistetty alumiinirunkoon, tuloksena kevytrakenteinen kappalekuljetin.

Kiinnostuitko?

Kone- ja tuotantotekniikka avaa monia mahdollisuuksia. Koneasentajaksi voi opiskella Seinäjoella, koneistajaksi ja levyseppähitsaajaksi myös Lapualla ja Ähtärissä.

Kone- ja tuotantotekniikan perustutkintoon

Kortit ja pätevyydet, mm. Hitsaajan pätevyyskoe

Runsas työvoimakoulutusten tarjonta lyhyestä täsmästä ammttitutkintoon