Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse
Uutiset
6.5.2019

Vuoden 2019 RAKENTAJALAATTA NRO 19 Kurikan kampukselle

Rakentajalaatta_8598_440x480.jpg

Vuoden 2019 Rakentajalaatta nro 19 on myönnetty Kurikan kampukselle. Tunnustukseksi Rakentajalaatta kiinnitettiin Kurikan kampuksen pääsisäänkäyntiin. Etelä-Pohjanmaan Rakennustaitosäätiö sr myöntää vuosittain toimialueellaan merkittävälle rakennushankkeelle hyvän rakentamisen tunnukseksi Rakentajalaatan. Viime vuonna sen sai Ähtäri Zoo. Aikaisemmin se on myönnetty mm. Apila-kirjastolle, Ylistaron FinnMilk Oy:lle ja Pruukinrannalle (näkötorni).

Etelä-Pohjanmaan Rakennustaitosäätiön puheenjohtaja Arvo Karhu kertoi tilaisuudessa perusteet valinnalle:
- Rakennushanke on Seinäjoen koulutuskuntayhtymän ja Kurikan kaupungin n. 33 M€:n suuruinen yhteishanke - Kiinteistö Oy Kurikan Kampus.
- Hankkeessa on toteutettu uudenlaisia avoimia oppimisympäristöjä Kurikkaan, jossa ammatti- ja lukiokoulutukselle on luotu n. 800 opiskelijalle vetovoimaiset ja innovatiiviset puitteet.
- Hanke tukee Kurikassa ja myös koko Suupohjan alueella osaavan työvoiman saantia ja vahvistaa alueen elinvoimaisuutta.
- Rakennushanke on maakunnallisesti merkittävä: uudisrakentamisen laajuus on 12 438 brm2 ja korjausrakentamisen laajuus on 3 715 brm2.
- Rakennushanketta on johdettu, toteutettu ja valvottu ammattitaidolla hyvää rakennustapaa noudattaen.
- Rakennukset ovat arkkitehtuurisesti arvokkaat maamerkit.


Lopputulos on onnistunut


Kiinteistöosakeyhtiö Kurikan kampuksen toimitusjohtaja Matti Yli-Lahti palasi puheessaan rakentamisen tavoitteisiin.

-    Tilat rakennettiin Sedun ammattialojen (tällä hetkellä 10 ammattialaa) ja Kurikan lukion tarpeisiin. Opetustoiminnan lisäksi tiloja käytetään tapahtumiin ja harrastustoimintaan, Yli-Lahti tiivisti.

Arkkitehdin tehtävänä oli luoda avoimia oppimisympäristöjä, jotka ovat muunneltavia, valoisia, innostavia, turvallisia, terveellisiä, vetovoimaisia, yhteisöllisiä ja kannustavat yhteiskäyttöön. Itse rakennuksesta haluttiin näyttävä, sillä se osoittaa kaupungin elinvoimaa ja houkuttelee uusia opiskelijoita Kurikkaan. Kampus on merkittävä osa kaupunkikuvaa uuden sisääntuloväylän myötä.

Rakennuksen perusratkaisuissa eri toiminnot on sijoitettu viiteen eri siipeen. Tunnusomaisia elementtejä ovat jykevät mustat paikalla muuratut tiiliseinät ja niiden vastapainona kaarevat lasiseinät sisäänkäyntisyvennyksissä ja keskusaulassa. Rakennuksen aulan, sen sydämen, sisäkatto on akustiikkalevyistä koostuva aaltoileva lamellikatto, joka on käytössä osoittautunut loistavaksi äänen vaimentajaksi.
 
Rakenteet on suunniteltu siten, että maasta tai ulkoa tuleva kosteus ei pääse sisään. Siivoustyön mitoituksessa ja kiinteistönhoidossa on kiinnitetty paljon huomiota rakennuksen puhtauteen ja sisäilman terveellisyyteen.

- Koko hankkeeseen kului viisi vuotta, selvitystyön alusta rakennuksen luovutukseen. Oleellista oli, että käyttäjät olivat mukana suunnitteluvaiheesta lähtien. Tämä kokemus on vaikuttanut arkkitehtitoimiston työtapaan, kertoi Yli-Lahti, joka nosti esiin komean kampuksen positiivisen vaikutuksen mm. yhteishaussa.

AskoPaavola_MattiYli-Lahti_PasiSiistonen_JuhaniMäki_TeroPitkämö_MarkkuLehtola_8588_1200x800.jpg

Valvoja Asko Paavola (vas.), toimitusjohtaja Matti Yli-Lahti, arkkitehti Pasi Siistonen, Kiinteistö Oy Kurikan Kampuksen hallituksen puheenjohtaja Juhani Mäki, vastaava työnjohtaja Tero Pitkämö (WasaCon), rakennustoimikunnan puheenjohtaja Markku Lehtola.

Yhyres notta

Rakentajalaatan luovutustilaisuuteen osallistuivat mm. rakennuksen suunnitellut arkkitehti SAFA, toimitusjohtaja Pasi Siistonen (Luovaus Arkkitehdit Oy) ja pääurakoitsija Rakennusliike Wasaconista projektipäällikkö Matti Haajamo ja vastaava työnjohtaja Tero Pitkämö.

Suunnittelijoiden ja tilaajien kanssa on tehty hyvää yhteistyötä. Pääsuunnittelusta vastannut arkkitehti Pasi Siistonen antoi tunnustusta tilaajalle: kun uudenlaista ilmettä haluttiin, tavoitteesta ei tingitty.

- Kampustyömaalla oli parhaimmillaan yli sata rakentajaa, ja työnjohtajat pitivät työn hyvin hallinnassa, kiitteli Matti Haajamo, Wasaconin projektipäällikkö.

- Kampus on kurikkalaisille iso asia. Se on hieno osoitus rakennustaidosta ja kädentaidosta, Kurikan kaupunginjohtaja Anna-Kaisa Pusa korosti puheessaan.

Etelä-Pohjanmaan Rakennustaitosäätiö sr


Etelä-Pohjanmaan Rakennustaitosäätiö sr on perustettu vuonna 1983 Seinäjoella. Säätiön perustivat yhteistyössä Etelä-Pohjanmaan rakennusinsinöörit ja -arkkitehdit ry sekä Etelä-Pohjanmaan rakennusmestariyhdistys ry. Etelä-Pohjanmaan Rakennustaitosäätiön tarkoituksena on ylläpitää ja edistää rakentamisen ammattitaitoa ja -tietoutta Etelä-Pohjanmaalla.

Säätiö toteuttaa tarkoitustaan mm:
-    järjestämällä rakennusalan messuja omistamansa Etelä-Pohjanmaan Pytinki Oy:n toimesta,
-    järjestämällä alan koulutusta tarvittaessa yhdessä perustajayhteisöjensä kanssa,
-    jakamalla stipendejä rakennusalan koulutuksen edistämiseksi ja ammattitaidon kehittämiseksi,
-    jakamalla tunnuksia kuten esim. Rakentajalaatta.