Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse
Uutiset
3.9.2021

Vuoden Yrittäjyysopiskelijaksi valittiin Sanna Koivula

uutiskuva_vuoden yrittäjyysopiskelija.jpg Heikki Risikko E-P:n yrittäjistä, Sanna Koivula ja Hellevi Lassila Sedusta palkitsemistilaisuudessa

Koivula kehitti yrittäjyysvalmiuksiaan oppisopimuksen avulla

Lähes 50 vuotta toiminut perheyritys Savelan Metalli Kurikassa pyörii Sanna Koivulan, hänen isänsä ja äitinsä voimin. Myös Sannan puoliso on välillä auttamassa hommissa.

-Valmistamme erilaisia metallituotteita niin yrityksille kuin yksityisille, kertoo Koivula. Alihankintatyönä teemme mm. kevyitä metallirakenteita, ajoneuvojen ohjaamojen osia ja simulaattoreita. Slovakiaan Fortacon tehtaalle valmistamme metsäkoneenosia. Osia tehdään myös Eslan potkupyöriin ja -kelkkoihin.

-Suoramyyntinä myymme yksityisille ja yrityksille rautaa kuuden metrin pituisissa saloissa ja tarvittaessa saa vaikka sentin paloina, naurahtaa Koivula. Omina tuotteina valmistamme kääntyviä hätäpoistumistikkaita ja luistelutukia lapsille.

Koivula lähti kehittämään yrittäjävalmiuksiaan tulevaa sukupolvenvaihdosta ajatellen

-Meillä on tulevaisuudessa tulossa sukupolvenvaihdos. Siksi aloitin Sedussa Yrittäjän ammattitutkinto -koulutuksen oppisopimuksella. Tein sen reippaassa vuodessa työni ohessa. Opiskelujakson aikana otin haltuun työt, joita äitini tekee konttorissa, kuten laskuttamista, kirjanpitoa, palkanlaskentaa ja tilauksien hoitamisen.

Yrittäjän oppisopimuksella yhdistin opinnot ja yrittäjyyden

-Ryhtyessäni opiskelemaan en osannut odottaa mitä saan irti, mutta sain enemmän kuin etukäteen ymmärsin. Yritin imeä tietoa kuin pesusieni ja täysillä lähdin joukkoon mukaan. Oppisopimuksessa oli aivan loistavaa, että sen pystyi yhdistämään yrittäjyyteen. Pystyin hyödyntämään saamani tiedon heti töissä. Opetus oli mielenkiintoista ja täyttä asiaa. Tosi hyvä.

-Aluksi lähipäivät opiskeltiin Seinäjoella, mutta sitten koronan takia siirryttiin etään, joka oli tosi kätevää. Kuuntelin ja katselin kotona sohvalta dioja ja pystyin rauhassa keskittymään asiaan. Oltiin molemmat tyytyväisiä sekä minä että työnantaja. Pystyn vilpittömästi suosittelemaan tällaista opiskelumuotoa.

-Kaikki yrittäjyyden ammattitutkinnon aiheet olivat mielestäni hyödyllisiä. Valitsin niitä aihealueita mitä halusin ja mitkä liittyivät firmaan. Liiketoimintasuunnitelma tehtiin tulevaisuutta ajatellen ja pystyn hyödyntämään sitä sukupolvenvaihdoksessa.

-Olen neljäs jatkaja yrityksessämme. Isäni paappa aloitti seppänä tekemällä kärrynpyöriin rautaosia. Suvussa kulkee yrittämisen halu. Tämä on miesvaltainen ala ja voisi ajatella, että kuinka uskottava olen ”miesten silmissä”, mutta luotan siihen, että vakioasiakkaat tietävät, että hommat hoituvat, naurahtaa Koivula.

Sannan käsissä onnistuu niin hitsaaminen, maalaaminen, prässääminen, särmääminen, sahaaminen ja poraaminen, toimistotöitä unohtamatta.

-Vielä täytyisi palauttaa mieleen putken taivutus, joka tähän asti on ollut isän hommia. Tällä hetkellä hitsaan ja maalaan maahantuoja Brandtille perämoottorin telineitä, jotka lähtevät Saksaan.

-Työn parhaita puolia on sen vaihtuvuus ja tykkään nähdä kätteni jäljen. Olen itseni suhteen vaativa, enkä ole tyytyväinen, jos tulee semihyvää. Hyvää pitää tulla, että päästän omista käsistä tavaran ulos. Periaatteena on, että työ tehdään kerralla kunnolla.

Esimerkillinen valmistautuminen sukupolvenvaihdokseen

Vuoden yrittäjyysopiskelijan palkitsemistilaisuudessa mukana ollut Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Heikki Risikko sanoo, että Savelan Metalli on hoitanut yrityksen sukupolvenvaihdoksen esimerkillisesti.

-Sukupolvenvaihdokseen, kuten omistajanvaihdokseen yleensäkin, on hyvä varautua ajoissa. Yksi tärkeä osa on jatkajan valmentautuminen tehtäviinsä. Yrittäjän ammattitutkinto antaa hyvät valmiudet yrityksen johtamiseen.

Risikon mielestä Savelan Metallin tulevaisuus näyttääkin hyvältä, kun tuleva yrittäjä on ottanut haltuunsa sekä yrityksen käytännön työvaiheet että yrittäjyyden yleiset taidot.

-Sen lisäksi palkitun yrittäjyysopiskelijan asennekin on kohdallaan. Sanna kuvaa kommenteissaan hienosti yrittäjämäisen toimintatavan tärkeät tunnusmerkit.