Hae koulutusta
Valitse ajankohta
Alkaen:
Päättyen:
Valitse
Uutiset
11.12.2020

Yksi elämä -palkinto Piia Hatanpäälle

Opettaja Tiina Kivinummi (vas.) ja lähihoitaja Piia Hatanpää: ilo Yksi elämää -palkinnosta on yhteinen. Opettaja Tiina Kivinummi (vas.) ja lähihoitaja Piia Hatanpää: ilo Yksi elämää -palkinnosta on yhteinen.

Piia Hatanpää valmistui marraskuussa lähihoitajaksi. Hän on Vuoden 2020 lähihoitaja! Piia Hatanpäälle luovutettiin komea kunniakirjan ja Aalto-design-tuote. Yksi elämä -palkinnon perusteiden mukaisesti palkinto annetaan iloisille yllättäjille ja muiden kannustajille. Huippuarvosanat eivät tässä palkinnossa ratkaise.

-    Tunnustus tuntuu tietysti hyvältä. Palkinto antaa tunnustusta yhdessä tekemisen ilolle, kertoo yllättynyt Piia Hatanpää.

Tuoreelle lähihoitajalle töitä on luvassa monelta taholta.
- Pystyy valitsemaan, mihin menee ja mitä tekee, Hatanpää kuvailee työtilannetta ja on jo aloittanut työt Alavudella sosiaalipalveluissa.

Tiina Kivinummi opettaa mm. Ähtärin Sedussa lähihoitajaopiskelijoita, ja hän sai vinkin Yksi elämä -palkinnosta, joita myönnetään vain yksi oppilaitosta kohti.
-    Kun Sedusta valmistuu satoja lähihoitajia vuosittain, tiesin, että perustelujen täytyy olla vahvat. Minulla oli niin aktiivinen ryhmä, josta huokui toisista välittämisen meininki. Piia oli ryhmässä sellainen muistuttelija, joka käytti ahkerasti ryhmän whatsappia, opettaja Tiina Kivinummi kertoo.

Opiskelijat terveystalkoissa

Toinen vahva puolto palkinnolle tuli viime keväältä. Juuri tämä lähihoitajaopiskelijoiden ryhmä osallistui koronatalkoisiin Kuusiolinna-terveyden alueella: he olivat osa soittorinkiä, joka soitti niille yli 3000 alueen yli 70-vuotiaille, jotka eivät olleet minkään palvelun piirissä. Kun Sedussa opetus siirtyi maaliskuun puolivälissä verkkoon, opiskelijat soittivat oppituntien jälkeen Alavuden, Kuortaneen, Soinin ja Ähtärin ikäihmisille.

-    Joukossa oli jopa yli 90-vuotiaita pirteitä ihmisiä, Piia Hatanpää kertoo ja painottaa, miten keskustelun annettiin edetä ikäihmisten ehdoilla.  

-    Opiskelijaryhmä ideoi aktiivisesti koulutuksen aikana erilaisia toteutustapoja, esim. Tuomarniemellä omaishoitajille järjestettiin terveelliset ravitsemustottumukset -päivä. Metsämuseolla matkailualan opiskelijat tulivat mukaan, kun järjestettiin toimintapäivä omaishoitajille ja heidän hoidettavilleen. Rehtorin talossa lähihoitajaopiskelijat vetivät jumppaa, kun matkailualan opiskelijat johdattivat omaishoitajat rannalle ja laavulle. Opiskelijat kävivät myös pitämässä Alavuden ja Ähtärin vammaisten asumisyksiköissä tietoiskua ravitsemuksesta ja terveellisistä välipaloista, Kivinummi kertoo.


Toisia kannustaen yhdessä eteenpäin

-    Tehdääs nyt, että valmistutaan yhdessä, Piia Hatanpää muistaa tsempanneensa muita.

-    Meillä oli niin mahtava porukka - enemmän niin kuin perhe. Ihmiset olivat eri elämäntilanteissa, ikähaitari 25:stä yli 50-vuotiaisiin mutta ollaan samanhenkisiä ja kemiat natsasi tosi hienosti. Meillä oli omat jutut ja hieno huumorintaju, hymyilee Hatanpää.

Piia Hatanpää ja opiskelukaverit - ja nyt valmiit lähihoitajat. Onnea!
Piia Hatanpää ja opiskelukaverit - ja nyt valmiit lähihoitajat. Näin mukavaa voi opiskelu olla! Onnea!


Tiina Kivinummi kiittelee ryhmää, jossa asiat on puhuttu ihan suoraan.
Kun opiskeluaikaan kuuluu pitkiä jaksoja työpaikoilla, Piia Hatanpää muistutti muita kurkkaamaan sähköpostiinsa.
-    Lähihoitajan ammatti oli pitkäaikainen haaveeni, kertoo aikaisemmin henkilökohtaisen avustajan työtä tehnyt Hatanpää.


Vinkit arkeen


-    Tässä tilanteessa meidän kannattaa vähän pysähtyä, kysyä kuulumisia vaikka kotiinsa linnoittautuneelta naapurin mummolta – ja myös itseltä, vinkkaa Piia Hatanpää ja kannustaa elämään terveellisesti.
-    Kaikille ei sovi kaikki, mutta jokaiselle löytyy oma keino, kunhan liikuntaa ja lepoa on riittävästi. Ulkoilu on mulle tärkeää, ja metsä se energian lähde. Töissä työyhteisössä asioista puhuminen on tärkeää. Jos olen epävarma, kysyn ihan varmasti - kynnystä ei siihen ole, sanoo Piia Hatanpää.


Mikä on Yksi elämä -palkinto?


Yksi elämä -palkinnon myöntää Yksi elämä -terveystalkoot, johon kuuluvat seuraavat järjestöt: Aivoliitto, Diabetesliitto, Filha, Hengitysliitto, MIELI Suomen Mielenterveys ry, Sydänliitto, Syöpäjärjestöt. Lisäksi Duodecim on mukana asiantuntijatahona. Terveystalkoot tekee työtä terveemmän Suomen puolesta. Päämääränä on, "että suomalaisten terveydentila kohenee suhteessa nykyisiin ennusteisiin tasa-arvoisesti riippumatta iästä, sukupuolesta, terveydentilasta, asuinpaikasta, sosiaalisesta asemasta tai etnisestä taustasta."

Katso lisää Yksi elämä

Haluatko sinä hoitoalalle? Katso, mitä koulutuksia Sedu tarjoaa juuri nyt? Keväällä alkaa esim. Alajärvellä, Kauhajoella, Seinäjoella, Ähtärissä...